SK Menerong [TBA 5014] merupakan sebuah sekolah yang terletak di dalam daerah Hulu Terengganu. Sekolah ini dikategorikan sebagai Sekolah Kurang Murid (SKM) Luar Bandar. Proses P & P di sekolah ini berjalan pada sidang pagi sahaja. Pada waktu petang, bilik-bilik darjah digunakan untuk kelas Fardhu Ain (KAFA) bagi murid Tahun 2, 3, 4, dan 5 yang diadakan pada hari Ahad, Isnin, dan Rabu sahaja.
Talian Tel. : 09-6125625
Talian faks.: 09-6129954
Alamat email : skmenerong@gmail.com

Renungan...

Friday, 20 January 2012

Kementerian Pelajaran Bekerjasama Dengan CMEDT Untuk Tambahbaik Pengajaran BI

19 Januari, 2012 20:38 PM

PUTRAJAYA, 19 Jan (Bernama) -- Kementerian Pelajaran Khamis menjalin usahasama dengan Cambridge Malaysian Education and Development Trust (CMEDT) dalam usahanya untuk menambahbaik pengajaran Bahasa Inggeris di sekolah-sekolah.

Menurut kenyataan Pejabat Timbalan Perdana Menteri yang dihantar melalui e-mel, kumpulan-kumpulan kerja, terdiri wakil daripada Kementerian Pelajaran, CMEDT dan Lembaga Peperiksaan Malaysia, akan ditubuhkan untuk meneliti butiran usahasama itu.

Menurutnya, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah bersetuju pada prinsipnya untuk CMEDT mengkaji kurikulum dan menilai rangka kerja, dan bekerjasama dengan Kementerian Pelajaran dalam usaha kementerian untuk menambahbaik pengajaran Bahasa Inggeris.

"Fokusnya ialah untuk mengkaji meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris di kalangan pelajar, khususnya dalam kemahiran bertutur dan menulis," menurut kenyataan itu.

Kenyataan itu dikeluarkan selepas Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, mengadakan perjumpaan dengan wakil CMEDT di pejabat Kementerian Pelajaran di sini Khamis.

Wakil CMDET termasuk Pengerusi Eksekutif Malaysian Commonwealth Studies Centre, Cambridge (MCSC) Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid, Pengarah MCSC Dr Anil Seal dan bekas Ketua Pengarah Kementerian Pelajaran Tan Sri Dr Wan Zahid Mohd Noordin.

Menurut kenyataan itu, perjumpaan itu bagi mengkaji usahasama strategik selaras dengan dasar kementerian iaitu Memartabatkan Bahasa Melayu dan Memperkasakan Bahasa Inggeris (MBMMBI).

Ini bertujuan mewujudkan standard yang perlu dalam penguasaan bahasa itu dalam konteks Malaysia termasuk kompetensi guru dan pertimbangan demografi dengan memanfaatkan kepakaran dan sumber CMEDT, menurut kenyataan itu.

-- BERNAMA

No comments:

Warga SK Menerong...

Warga SK Menerong...

www.satisfaction.com